Tanguy Ingels • jul. 24, 2021

Onbewust Onbekwaam

Onbewust onbekwaam, één van de zinnetjes die is blijven hangen van mijn initiator Triatlon opleiding.

We kunnen ons allemaal verder verbeteren-perfectioneren (in alles, dit geld ook voor buiten de sport), maar we weten niet altijd wat we verkeerd doen.  Vandaar het zinnetje onbewust onbekwaam, we zijn ons niet altijd bewust van de fouten welke we maken en hoe we deze fouten moeten verbeteren.

Dit is één van de rollen van de trainer om je hiervan bewust te maken.  Vervolgens zal hij/zij je methoden aan leren zodoende je deze fout verbeterd, waardoor je bewust onbekwaam bent.  Je weet wat je fout doet, maar je handeling is nog geen automatisme omdat je deze nog aan het leren bent.  De laatste stap is dan dat je bewust bekwaam bent.

Om deze redenen heb ik voor mezelf een techniek analyse voor het zwemmen laten uitvoeren door ProSwimLab, omdat ik mezelf als atleet wil verbeteren maar anderzijds ook tips & tricks kan geven aan atleten tijdens de zwemtrainingen van KTT.  
De techniek analyse ging door in het domein van Puyenbroeck.  Was voor mij de eerste keer dat ik hier ging zwemmen.  Een 50 meter bad binnen en buiten!  De eerste sessie hebben ze mijn bewegingen gefilmd en de fouten boven water bijgestuurd.  Nadien kreeg ik de filmpjes opgestuurd, met een feedback documenten.  En op basis van dit document hebben we de 2de sessie verbeteringen toegepast.  En dit telkens met een doorwinterde zwemcoach.

Eén van mijn fouten, is de catch, deze werd veel te laat ingezet.  Elleboog naar boven laten wijzen, de stuwkracht van het water zijn werk laten doen om je arm in positie te laten brengen, zodat je vervolgens de pull kan aanvatten.
door Tanguy Ingels 14 okt., 2023
Het was me een jaartje 2023
door Tanguy Ingels 01 okt., 2023
Persoonlijke mening over gebruik van sportuurwerk van Garmin.
door Tanguy Ingels 30 mei, 2023
Tandjes poetsen na de training
Share by: